کد مطلب:52 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:466

دستور نماز آیات
(مـسـالـه 1516) نـمـاز آیات دو ركعت است و در هر ركعت پنج ركوع دارد ودستورآن اینست كه انـسـان بـعـد از نیت , تكبیر بگوید ویك حمد و یك سوره تمام بخواند وبه ركوع رود وسر از ركوع بردارد, دوباره یك حمد ویك سوره بخواند, باز به ركوع رود تا پنج مرتبه وبعد از بلند شدن از ركوع پـنجم دو سجده نماید وبرخیزد و ركعت دوم را هم مثل ركعت اول بجا آورد وتشهد بخواند وسلام دهد.

(مـسـالـه 1517) در نـماز آیات ممكن است انسان بعد از نیت وتكبیر و خواندن حمد, آیه های یك سوره را پنج قسمت كند ویك آیه یا بیشتر یا كمتر از آن را بخواندو به ركوع رود وسر بردارد وبدون ایـن كـه حمد بخواند, قسمت دوم از همان سوره رابخواند و به ركوع رود و همین طور تا پیش از ركوع پنجم سوره را تمام نماید, مثلا به قصد سوره توحید بسم اللّه الرحمن الرحیم بگوید وبه ركوع رود, بـعـد بـایـسـتد وبگوید:قل هو اللّه احد دوباره به ركوع رود وبعد از ركوع بایستد وبگوید: اللّه الـصـمـد بـاز بـه ركـوع رود و بـعـد بـایـسـتد وبگوید: لم یلد ولم یولد و برود به ركوع باز هم سر بـرداردوبـگـویـد: ولـم یـكـن لـه كـفـوا احـد وبعد از آن به ركوع پنجم رود وبعد از سربرداشتن , دوسجده كند و ركعت دوم راهم مثل ركعت اول بجا آورد وبعد از سجده دوم تشهدبخواند و سلام دهد.

(مـسـالـه 1518) اگر در یك ركعت از نماز آیات , پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و درركعت دیگر یك حمد بخواند و سوره را پنج قسمت كند اشكال ندارد.

(مساله 1519) چیزهایی كه در نماز یومیه واجب ومستحب است , در نماز آیات هم واجب ومستحب می باشد.

ولی در نماز آیات در صورتی كه به جماعت باشداستحباب گفتن سه مرتبه : الصلاه بعید نیست .

(مساله 1520) مستحب است بعد از ركوع پنجم ودهم بگوید, سمع اللّه لمن حمده ونیز پیش از هر ركوع وبعد از آن , تكبیر گوید ولی بعد از ركوع پنجم ودهم گفتن تكبیرمستحب نیست .

(مساله 1521) مستحب است پیش از ركوع دوم وچهارم وششم و هشتم ودهم قنوت بخواند.

و اگر فقط یك قنوت پیش از ركوع دهم بخواند كافی است .

(مـسـالـه 1522) اگـر در نماز آیات شك كند كه چند ركعت خوانده و فكرش به جایی نرسد نماز باطل است .

(مـسـالـه 1523) اگـر شـك كـنـد كه در ركوع آخر ركعت اول است , یا در ركوع اول ركعت دوم وفـكرش بجایی نرسد, نماز باطل است .

ولی اگر مثلا شك كند كه چهارركوع كرده یا پنج ركوع , چـنـانـچه برای رفتن به سجده خم نشده , باید ركوعی را كه شك دارد بجا آورده یا نه , بجا آورد و اگر برای رفتن به سجده خم شده , باید به شك خود اعتنا نكند.

(مـسـالـه 1524) هر یك از ركوعهای نماز آیات ركن است كه اگر عمدا یا اشتباها كم یا زیاد شود نماز باطل است .

نماز عید فطر و قربان (مـساله 1525) نماز عید فطر وقربان در زمان حضور امام (ع ) واجب است وباید به جماعت خوانده شـود.

و در زمـان مـا كه امام (ع ) غایب است , مستحب می باشد.

ومی شود آن را بجماعت یا فرادی خواند ولی احتیاط این است كه به جماعت آن رارجاا بخواند.

(مساله 1526) وقت نمازعید فطر وقربان از اول آفتاب روز عیدتا ظهر می باشد.

(مـسـالـه 1527) مستحب است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند.

و در عید فطر مـستحب است , بعد از بلند شدن آفتاب افطار كنند و زكات فطره را هم بدهند یا جدا نمایند وبعد نماز عید را بخوانند.

(مساله 1528) نماز عید فطر وقربان دو ركعت است كه در ركعت اول بعد ازخواندن حمد وسوره , باید پنج تكبیر بگوید وبعد از هر تكبیر یك قنوت بخواند وبعد از قنوت پنجم تكبیر دیگری بگوید و بـه ركـوع رود و دو سـجده بجا آورد وبرخیزد و در ركعت دوم چهار تكبیر بگوید وبعد از هر تكبیر قنوت بخواند وتكبیرپنجم را بگوید وبه ركوع رود وبعد از ركوع دو سجده كند وتشهد بخواند ونماز راسلام دهد.

(مـساله 1529) در قنوت نماز عید فطر وقربان هر دعا وذكری بخوانند كافی است .

ولی بهتر است ایـن دعـا را بـخوانند: اللهم اهل الكبریا والعظمه واهل الجود والجبروت واهل العفو والرحمه واهل الـتـقـوی والـمغفره اسالك بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا ولمحمد(ع ) ذخرا وشرفا وكـرامـه ومزیدا ان تصلی علی محمد وآل محمد وان تدخلنی فی كل خیر ادخلت فیه محمدا وآل مـحـمد وان تخرجنی من كل سو اخرجت منه محمدا وآل محمدصلواتك علیه وعلیهم اللهم انی اسالك خیر ما سالك به عبادك الصالحون واعوذ بك ممااستعاذ منه عبادك المخلصون .

(مـسـاله 1530) در زمان غایب بودن امام (ع ) مستحب است بعد از نماز عید فطروقربان دو خطبه بـخـوانـند.

و بهتر آن است كه در خطبه عید فطر احكام زكات فطره ودر خطبه عید قربان احكام قربانی را بگویند.

(مـساله 1531) نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است كه در ركعت اول آن سوره شمس (سـوره 91) و در ركـعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یادر ركعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در ركعت دوم سوره شمس (سوره 91)را بخوانند.

(مـساله 1532) مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مكه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.

(مـساله 1533) مستحب است پیاده وپا برهنه وبا وقار به نماز عید بروند و پیش ازنماز غسل كنند وعمامه سفید بر سر بگذارند.

(مساله 1534) مستحب است در نماز عید بر زمین سجده كنند و در حال گفتن تكبیرها دستها را بـلـند كنند وكسی كه نماز عید می خواند, اگر امام جماعت است یافرادی نماز می خواند, نماز را بلند بخواند.

(مـساله 1535) بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر وبعد از نماز صبح آن وبعداز نماز عید فطر بلكه بعد از نماز ظهر وعصر روز عید نیز مستحب است این تكبیرهارا بگوید: اللّه اكبر اللّه اكبر لا اله الا اللّه واللّه اكبر اللّه اكبر وللّه الحمد, اللّه اكبر علی ما هدانا .

(مـسـالـه 1536) مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز كه اول آنها نمازظهر روز عید وآخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است تكبیرهایی را كه در مساله پیش گفته شد بگوید وبعد از آن بگوید: اللّه اكـبـر عـلی ما رزقنا من بهیمه الانعام والحمد للّه علی ما ابلانا.

ولی اگر عید قربان را درمنی بـاشـد مـسـتـحب است بعد از پانزده نماز كه اول آنها نماز ظهر روز عید و آخر آنهانماز صبح روز سیزدهم ذی الحجه است این تكبیرها را بگوید.

(مـسـالـه 1537) احـتـیـاط مستحب آن است كه زن از رفتن به نماز عید خودداری كندولی این احتیاط برای زن پیر نیست .

(مـسـاله 1538) در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر, ماموم باید غیر از حمد وسوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.

(مـسـاله 1539) اگر ماموم موقعی برسد كه امام مقداری از تكبیرها را گفته بعد از آن كه امام به ركـوع رفـت باید آنچه از تكبیرها وقنوتها را كه با امام نگفته خودش بگوید واگر در هر قنوت یك سبحان اللّه و یك الحمد للّه بگوید كافی است .

(مـسـالـه 1540) اگـر در نـماز عید موقعی برسد كه امام در ركوع است چنانچه بتوانداقتدا كند وتـكبیرها وقنوتها را مختصرا اگر چه به یك سبحان اللّه باشد بگوید و درك ركوع امام كند اشكالی ندارد والا احتیاط آن است كه در حال ركوع اقتدا نكند .

(مـسـالـه 1541) اگر در نماز عید یك سجده یا تشهد را فراموش كند, احتیاط آن است كه بعد از نماز آن را بجا آورد و نیز اگر كاری كه برای آن سجده سهو لازم است پیش آید, بنا بر احتیاط باید بعد از نماز دو سجده سهو بنماید.

اجیر گرفتن برای نماز (مـسـالـه 1542) بـعـد از مـرگ انسان , می شود برای نماز وعبادتهای دیگر او كه درزندگی بجا نـیاورده , دیگری را اجیر كنند یعنی به او مزد دهند كه آنها را بجا آورد, واگر كسی بدون مزد هم آنها را انجام دهد صحیح است .

(مـسـالـه 1543) انـسـان مـی تواند برای بعضی از كارهای مستحبی مثل زیارت قبرپیغمبر(ص ) وائمه (ع ), از طرف زندگان اجیر شود.

و نیز می تواند كار مستحبی راانجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.

(مـسـاله 1544) كسی كه برای نماز قضای میت اجیر شده , باید یا مجتهد باشد یامسائل نماز را از روی تقلید صحیح بداند یا عمل به احتیاط كند.

(مـسـالـه 1545) اجیر باید موقع نیت , میت را معین نماید و لازم نیست اسم او را بداند, پس اگر نیت كند از طرف كسی نماز می خوانم كه برای او اجیر شده ام كافی است .

(مساله 1546) اجیر باید عمل را به قصد اطاعت امری كه میت به آن ماموربوده بجا آورد ولی اگر عملی را انجام دهد وثواب آن را برای او هدیه كند كافی نیست .

(مـسـالـه 1547) بـایـد كـسی را اجیر كنند كه اطمینان داشته باشند عمل را بطورصحیح انجام می دهد.

(مـسـالـه 1548) كـسی كه دیگری را برای نمازهای میت اجیر كرده , اگر بفهمد كه عمل را بجا نیاورده یا باطل انجام داده باید دوباره اجیر بگیرد.

(مساله 1549) هرگاه شك كند كه اجیر عمل را انجام داده یا نه باید دوباره اجیربگیرد.

ولی اگر اجـیـر بگوید عمل را انجام داده ام كافی است و دوباره اجیر گرفتن لازم نیست , و اگر شك كند كه عمل او صحیح بوده یا نه , گرفتن اجیرلازم نیست .

(مساله 1550) كسی را كه عذر دارد و مثلا با تیمم یا نشسته نماز می خواندنمی شود برای نمازهای میت اجیر كرد اگر چه نماز میت همانطور قضا شده باشد.

(مـساله 1551) مرد برای زن وزن برای مرد می تواند اجیر شود و در بلند خواندن وآهسته خواندن نماز, باید به تكلیف خود عمل نماید.

(مـسـالـه 1552) لازم نـیـست قضای نمازهای میت بترتیب خوانده شود مگر در آنچه در ادای آن ترتیب لازم است مثل ظهر وعصر یك روز.

(مساله 1553) اگر با اجیر شرط كنند كه عمل را بطور مخصوصی انجام دهد بایدهمان طور بجا آورد.

و اگـر بـا او شـرط نكنند, باید در آن عمل به تكلیف خود رفتارنماید و احتیاط مستحب آن اسـت كـه از وظیفه خودش ومیت هر كدام كه به احتیاطنزدیكتر است به آن عمل كند, مثلا اگر وظیفه میت گفتن سه مرتبه تسبیحات اربع بوده , وتكلیف او یك مرتبه است , سه مرتبه بگوید.

(مـسـالـه 1554) اگـر بـا اجـیـر شرط نكنند كه نماز را با چه مقدار از مستحبات آن بخواند, باید مقداری از مستحبات نماز را كه معمول است بجا آورد.

(مساله 1555) اگر انسان چند نفر را برای نماز قضای میت اجیر كند لازم نیست برای هر كدام از آنـها وقتی را معین كند, ولی اگر بخواهد احتیاط كند وترتیب رامراعات نماید, باید برای هر كدام آنها وقتی را معین نماید, مثلا اگر با یكی از آنهاقرار گذاشت كه از صبح تا ظهر نماز قضا بخواند, بـا دیـگری قرار بگذارد كه از ظهر تاشب بخواند.

و نیز باید نمازی را كه در هر دفعه شروع می كند معین نماید مثلا قراربگذارد, اول نمازی را كه می خواند صبح باشد یا ظهر یا عصر و همچنین باید بـا آنـهـاقـرار بـگذارد كه در هر دفعه , نماز یك شبانه روز را تمام كنند و اگر ناقص بگذارند آن را حساب نكنند و دفعه بعد نماز یك شبانه روز را از سر شروع نمایند.

(مـسـاله 1556) اگر كسی اجیر شود كه مثلا در مدت یك سال نمازهای میت رابخواند و پیش از تـمـام شـدن سـال بـمـیرد, باید برای نمازهایی كه می دانند بجا نیاورده دیگری را اجیر نمایند.

و همچنین برای نمازهایی كه احتمال می دهند بجا نیاورده باشد بنا بر احتیاط واجب اجیر بگیرند.

(مساله 1557) كسی را كه برای نمازهای میت اجیر كرده اند اگر پیش از تمام كردن نمازها بمیرد و اجرت همه آنها را گرفته باشد, چنانچه شرط كرده باشند كه تمام نمازها را خودش بخواند, اگر قـدرت بر عمل داشته , اجاره صحیح است و اجاره كننده می تواند اجره المثل باقیمانده را بگیرد یا آن كه اجاره را فسخ نماید و اجره المثل مقداری را كه اجیر انجام داده از مال الاجاره كسر و مابقی را اسـتـرداد نـمـایـد واگـر قادر نبوده اجاره نسبت به بعد فوت اجیر باطل است و می تواند اجره الـمـسـمـای بـاقیمانده را گرفته یا آن كه اجاره مدت گذشته را فسخ نماید و اجره المثل آن را بـدهـدو اگـر شرط نكرده باشند, باید ورثه اش از مال او كسی را اجیر بگیرند, اما اگر مال نداشته باشد بر ورثه او چیزی واجب نیست .

(مـسـالـه 1558) اگر اجیر پیش از تمام كردن نمازهای میت بمیرد و خودش هم نمازقضا داشته بـاشد, باید با توجه به آنچه در مساله پیش گفته شد از مال او برای نمازهایی كه اجیر بوده دیگری را اجـیـر نـمـایـند و اگر چیزی زیاد آمد, در صورتی كه وصیت كرده باشد, برای او نماز استیجار نمایند و ورثه هم وصیت او را در زاید برثلث اجازه كرده باشند باقیمانده تركه او را صرف استیجار نماز برای او نمایند و اگرورثه اجازه نكردند ثلث باقیمانده را به مصرف نمازش برسانند.